Några av de mest populära PC-spelen bygger på strategi. Det kan handla om att bygga imperium, erövra yttre rymden eller återskapa historiska slag. Man får flera timmar av spelande som är både kul och utmanande. Här är de tio bästa strategispelen för PC. 

Civilization

Den här är ett av de mest populära och inflytelserika strategispelet genom tiderna. Spelarna bygger ett globalt imperium från forntiden till framtiden och måste ta beslut på alla livets aspekter såsom politik, krigföring, handel och social interaktion.

Company of Horses

Detta militärstrategiska spel utspelar sig i Europa under andra världskriget vid tidpunkten för D-dagen då de allierade invaderade naziockuperade Frankrike.

Age of Empires 2

Spelare kan välja från flera historiska eror såsom medeltiden och renässansen. Efter man har byggt upp en stad och en armé, kan man slåss mot andra civilisationer medan man avancerar genom tiden,.

Total War: Shogun 2

Varje spelare får rollen som en krigare i feodala Japan där man slåss för att bli Shogun. Spelet har ett öga för historiska detaljer och inkluderar krav på att ta strategiska beslut gällande utländska influenser som drabbar det som tidigare varit ett isolerat land.

StarCraft

Det utspelar sig i yttre rymden där spelaren antar rollen som en legosoldat som får en rad uppdrag, såsom att slåss mot utomjordingarna som kallas Zerg. Det är dock mer än bara ett krigsspel eftersom det krävs strategiska beslut.

XCOM: Enemy Unknown

Ännu ett rymdbaserat spel. Det tar plats i framtiden där spelarna måste försvara jorden från en utomjordisk invasion genom att överse den paramilitära XCOM-organisationen.

Total War: Rome II

Spelaren kontrollerar arméer och flottor genom 300 år av den romerska riket. Slag och belägringar innebär tusentals soldater och det tillkommer diplomati och politik tillsammans med krigande.

World in Conflict

Det här fängslade spelet utspelar sig år 1989 i ett alternativt universum där sovjetunionen startar krig mot västvärlden och invaderar Europa och USA istället för att kollapsa. Spelaren antar rollen som en officer i den amerikanska armén.

Rise of Nations

Ännu ett imperiumbyggande spel. Rise of Nations utspelar sig över tusentals år med valet att välja åtta olika eror och arton nationer. Spelarna slåss för att försvara och expandera sina territorium i likhet med brädspelet Risk.

Tropico

Tropico är en serie strategispel som utspelar sig på Karibien. Det har mycket mer humor än andra spel i den här genren. Spelaren är ön härskare, El Presidente, vars mål är att hålla sig kvar vid makten.